Bazylia Violetto 50g

38.00 zÅ‚ z VAT

Wyprzedano


Klienci kupujący ten produkt wybrali także...



Specyfikacja


  • Waga: 0.05kg


Opis produktu


Nasiona sieje się w marcu lub kwietniu (III-IV) do doniczek lub na rozsadniku. Bazylia może być też posiana później – aż do sierpnia (VIII). Tak późno siane bazylie są jednak mniejsze i nie zakwitają przed zimą.

Bazylię sieje się płytko (0,5-1 cm). Zdolność kiełkowania nasiona zachowują do 5 lat. Najlepiej kiełkują w temperaturze minimum 20 stopni Celsjusza.

Wykorzystanie: w kuchni – sałatki, przyprawa do dań z pomidorami, makaronem, serem, jajami; w leczeniu – reguluje trawienie, poprawia apetyt, okłady ze zmiażdżonych liści łagodzą ukoszenia owadów; w ogrodzie i roślina ozdobna

Do jedzenia nadaje się prawie cała bazylia– oprócz korzeni. Najsmaczniejsze i najdelikatniejsze są bazylie młode. Zjadać można także kwiaty. Pod koniec lata najstarsze pędy bazylii drewnieją i stają się niejadalne.