Ta witryna używa plików Cookie przesyłanych do Twojego komputera.
Na stronach naszego sklepu stosujemy wyłącznie pliki cookies związane bezpośrednio z funkcjonalnością techniczną serwisu, z których większość usuwana jest automatycznie z pamięci przeglądarki użytkownika po zakończeniu przeglądania naszych stron - w pamięci przeglądarki skonfigurowanej w sposób domyślny pozostają jedynie zapisane pliki cookie dotyczące ustawień językowych przeglądanych stron sklepu. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące obsługi cookies. Brak zmiany tych ustawień w przeglądarce klienta poruszającego się po stronach naszego sklepu oznacza akceptację zasad stosowanych na naszych stronach internetowych dotyczących obsługi cookies. Całkowite wyłączenie obsługi cookie w Twojej przeglądarce spowoduje brak możliwości poprawnego zarejestrowania zamówienia. Więcej informacji na temat stosowanych w naszym sklepie zasad bezpieczeństwa znajdziesz na TEJ STRONIE.
Roślina wieloletnia, mrozoodporna. Zielony, soczysty, o łagodnym smaku szczypior wyrasta bardzo wczesną wiosną. Tworzy zgubienie w dolnej części rośliny i rozrastając się silnie wytwarza kępki wydłużonych, ściśle przylegających do siebie cebul. Gatunek wymaga gleb żyznych, nie zachwaszczonych. Nie powinien być uprawiany na jednym miejscu dłużej niż 3-4 lata. Polecana do bezpośredniego spożycia.
Zbiór rozpoczynamy wczesną wiosną, gdy szczypior osiągnie 20–30 cm. Ponowny zbiór jest możliwy po upływie miesiąca.