Por Bartek 50g

78.84 zł z VAT
Po rabacie: 70.96 zł
Oszczędzasz: 10%

Dodaj do koszyka:   


Klienci kupujący ten produkt wybrali także...



Specyfikacja


  • Waga: 0.05kg
  • Producent: Plantico


Opis produktu


Por Bartek Zimujący 50g

Pierwsza polska odmiana pora. Bardzo dobrze zimuje w polu i dobrze odrasta po zimie. Rośliny o pokroju półwzniesionym, ze średnio długie i średnio gruba łodyga rzekoma. Liście długie, szarozielone. Łodyga rzekoma walcowata, ze słabo zaznaczonym dolnym zgrubieniem. Odmiana późna, bardzo plenna. Daje bardzo dobre przyrosty wiosną. Dzięki obredlaniu można otrzymać rośliny o dłuższej łodydze rzekomej.
Por to roślina, która należy do rodziny amarylkowatych, tak jak czosnek, cebula czy szczypiorek.
Por kiełkuje w temperaturze od 3–4°C. Najlepsza temperatura do rozwoju to 15–20°C, ale nie powinna przekraczać 28°C. Por ma dość duże wymagania świetlne i wodne, dlatego też stanowisko winno być słoneczne i regularnie podlewane. Pora uprawiamy w Polsce z rozsady, rośnie przeważnie na każdej glebie, ale jednak najlepiej w żyznej.
Gotową rozsadę pora sadzimy w 8 tygodniu od wysiewu, ale najlepszy termin do sadzenia to 10-12 tygodni po wysiewie. Sadzenie na miejsce stałe rozsady przeprowadza się od połowy maja do czerwca. Rośliny winny mieć 15-20cm wysokości.

Jest on bardzo niskokaloryczny, ponieważ na 100 gramów warzywa ma on zaledwie 24 kcal. Jednak pomimo małej zawartości kalorii jest niezwykle bogaty w witaminy. Zawiera witaminy: C, A, E, B1, B2, PP. Ponadto zawiera około 10 proc. białka, żelazo, olejki eteryczne, kwas nikotynowy. Pory są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe i warto włączyć je do swojego jadłospisu. Warto również wiedzieć, że dwubarwność łodygi pora definiuje zawartość olejków eterycznych i tym samym jest bardziej intensywniejsza w smaku. Biała część jest łagodniejsza, zielona bardziej ostrzejsza. W tej części również kryje się sporo składników odżywczych.

Pory to nie tylko bardzo smaczne i zdrowe warzywa. Można je również stosować zewnętrznie na skórę. Pomagają przy otarciach, ranach, odciskach i brodawkach. Okłady z porów skutecznie redukują ból i swąd po ukąszeniach owadów.

Por to także popularne warzywo wykorzystywane w kuchni. Szczególne miejsce ma w kuchni francuskiej, włoskiej i azjatyckiej. Nadaje się idealnie do zup, sałatek, chińszczyzny, warzyw na patelnię, do zapiekanek i wielu innych potraw. Warzywo dodaje im charakterystycznego, intensywnego smaku.

Charakterystyka odmiany
Stanowisko: słoneczne
Wymagania wodne: umiarkowana wilgotność
Odczyn gleby: obojętny
Preferencje glebowe: żyzna
Cecha wyróżniająca: do gruntu
Dojrzałość zbiorcza: jesień
Kolor owocu: zielony
Przydatność do spożycia: przechowywanie