Pliki Cookie

Ta witryna używa plików Cookie przesyłanych do Twojego komputera.

Na stronach naszego sklepu stosujemy wyłącznie pliki cookies związane bezpośrednio z funkcjonalnością techniczną serwisu, z których większość usuwana jest automatycznie z pamięci przeglądarki użytkownika po zakończeniu przeglądania naszych stron - w pamięci przeglądarki skonfigurowanej w sposób domyślny pozostają jedynie zapisane pliki cookie dotyczące ustawień językowych przeglądanych stron sklepu.
W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące obsługi cookies.
Brak zmiany tych ustawień w przeglądarce klienta poruszającego się po stronach naszego sklepu oznacza akceptację zasad stosowanych na naszych stronach internetowych dotyczących obsługi cookies.
Całkowite wyłączenie obsługi cookie w Twojej przeglądarce spowoduje brak możliwości poprawnego zarejestrowania zamówienia. Więcej informacji na temat stosowanych w naszym sklepie zasad bezpieczeństwa znajdziesz na TEJ STRONIE.

(Został przesłany tylko jeden plik do obsługi ustawień tego okienka)
(Ticking this sets a cookie to hide this popup if you then hit close. This will not store any personal information)


Grzybnia Borowik Szlachetny 10G
powiększenie


Grzybnia Borowik Szlachetny 10G

27.00 zł z VAT

Dodaj do koszyka:   


Klienci kupujący ten produkt wybrali także...



Specyfikacja


  • Waga: 0.01kg


Opis produktu


Borowik szlachetny to jeden z najsmaczniejszych polskich grzybów. Prawdziwka tego spotkać można w lasach iglastych, liściastych i lasach mieszanych, najczęściej znajdujemy go pod sosnami, świerkami, dębami i bukami. Jego smak i zapach nie ma sobie równych. Jest uważany za jeden z najbardziej wartościowych wśród grzybów jadalnych. Wysoko ceniony z uwagi na silny, przyjemny, specyficzny aromat zwłaszcza w postaci suszu. Dodany do potraw nadaje im niepowtarzalny, przyjemny smak i zapach. Średnica dochodzi do 30 cm.

Występowanie
Od maja do listopada, w lasach iglastych, liściastych i mieszanych. Tworzy mikoryzę ze świerkami, sosnami, bukami
oraz dębami, występuje pojedynczo lub w niewielkich grupach, w miejscach świetlistych i na skraju lasu.

Porady dotyczące hodowli.
Aplikować grzybnię od połowy kwietnia do października. W miejscu aplikacji grzybni powinny rosnąć drzewa iglaste lub liściaste, korzystnie jest gdy drzewa są stosunkowo młode. Jako podłoże zaleca się stosować gotową ziemię ogrodniczą z dużą zawartością torfu.

Uprawa i pielęgnacja

1. Wokół pnia drzewa wykopać 3 otwory o średnicy 30-40 cm i głębokości 15 cm.
Otwory wykopać w odległości 0,5 – 5m ( ok. 10 średnic pnia ) od pnia drzewa.

2. Otwory wypełnić do połowy przygotowanym podłożem, następnie umieścić grzybnię w proporcji
1/3 opakowania na każdy otwór. Zasypać podłożem do poziomu gruntu i mocno ubić.

3. Miejsce aplikacji starannie podlać, 1 wiadro wody wokół każdego dołka.

4. Przykryć warstwą liści, igieł, mchu, gałązek itp. z lasu.

5. Dobry wpływ na rozwój grzybni ma zastosowanie roztworu cukru ( 10 g na 10 litrów wody )

6. W okresie owocowania, w przypadku braku opadów zaleca się cykliczne zwilżanie gleby.

Owocowanie
W sprzyjających warunkach grzyby mogą pojawiać się w pierwszym lub drugim roku po posadzeniu grzybni.
Grzybnia powinna owocować 3-4 lata.

Wydajność
W ciągu jednego roku, pod jednym drzewem możemy zebrać od kilku do kilkunastu grzybów.

Opakowanie
Sproszkowana grzybnia biologiczna na ziarnie. Prawdopodobieństwo plonowania 85% - 87%