Grzybnia Gąska Zielona 10G

27.00 zł z VAT

Dodaj do koszyka:   


Klienci kupujący ten produkt wybrali także...



Specyfikacja


  • Waga: 0.01kg


Opis produktu


Gąska zielona rośnie w lasach sosnowych na piaszczystym podłożu i zwykle pojawia się gromadnie. Jest to późny grzyb, bowiem zbierać go można od października do grudnia, nawet przy przymrozkach. Gąska zielona to doskonały składnik kucharski do zup i dań mięsnych.

Porady dotyczące hodowli.
Aplikować grzybnię od połowy kwietnia do października. W miejscu aplikacji grzybni powinny rosnąć drzewa liściaste, najlepiej dęby, buki, korzystnie jest gdy drzewa są stosunkowo młode. Jako podłoże zaleca się stosować gotową ziemię ogrodniczą z dużą zawartością torfu.


Uprawa i pielęgnacja

1. Wokół pnia drzewa wykopać 3 otwory o średnicy 30-40 cm i głębokości 15 cm.
Otwory wykopać w odległości 0,5 – 5m ( ok. 10 średnic pnia ) od pnia drzewa.

2. Otwory wypełnić do połowy przygotowanym podłożem, następnie umieścić grzybnię w proporcji
1/3 opakowania na każdy otwór. Zasypać podłożem do poziomu gruntu i mocno ubić.

3. Miejsce aplikacji starannie podlać, 1 wiadro wody wokół każdego dołka.

4. Przykryć warstwą liści, igieł, mchu, gałązek itp. z lasu.

5. Dobry wpływ na rozwój grzybni ma zastosowanie roztworu cukru ( 10 g na 10 litrów wody )

6. W okresie owocowania, w przypadku braku opadów zaleca się cykliczne zwilżanie gleby.

Owocowanie
W sprzyjających warunkach grzyby mogą pojawiać się w pierwszym lub drugim roku po posadzeniu grzybni.
Grzybnia powinna owocować 3-4 lata.

Wydajność
W ciągu jednego roku, pod jednym drzewem możemy zebrać od kilku do kilkunastu grzybów.

Opakowanie
Sproszkowana grzybnia biologiczna na ziarnie. Prawdopodobieństwo plonowania 85% - 87%